Sissejuhatuse asemel...

See blogi on loodud tutvustamaks vanu dokumente ja muud huvitavat mis siit ja sealt leitud, kuna enamus kaasaja dokumentidest läheb digitaalseks, siis see on lihtsalt tükike ajalugu. Loodan, et see on ühtipidi nii hariv, kui ka huvitav. Blogi täieneb pidevalt ja lisandub juurde ka selgitavaid tekste.
Kui keegi soovib saata midagi huvitavat blogisse ülespanemiseks, on soov midagi küsida või hoopis midagi täpsustada, siis seda saab teha aadressil nukumaja@gmail.com Lgp, Rein

laupäev, 26. juuni 2010

Talongid

Sellised talongid olid kasutusel 91 aastal, kui mitmeid toiduaineid (või, makaronid, suhkur, tikud, kohvi jne) ja ka alkoholi sai talongide alusel.
Vaata ka http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8570606863703576423&postID=6067408232752349458


Talongikaubandusest

Siin on kirjas täpsemalt kuidas toimus 1991 aastal talongide alusel jaotus ja mida ning kuipalju oli võimalik saada.


Pärnu Vesi töötõend

Pärnu Vesi töötõend aastast 1994.



Ostukaart

Sellised ostujaardid olid kasutusel 90 alguses, kuid üldiselt seda eriti ei küsitud ja ise sain seda vaid korra kasutada, kui ostsin korraga kaks jalgratast Tallinna Kaubamajast.
Üldse tuli sellel päeval müüki 10 ratast ja seda et sellel neljapäeva hommikul üldse rattaid tuleb sain ka juhuslikult teada.
Enne avamist oli uksetaga valmis suur rahvamass ja üks ratas maksis 120 rubla.



Majndustehnikumi õpilaspilet

See on Tallinna majandustehnikumi õpilaspilet 89 aasta sügisel.



Isikutunnistus

Selliseid isikutunnistusi anti välja korra 1991 aastal, see ei olnud kohustulik.


ETKVLi liikmeraamat

Omal ajal oli Tarbijate kooperatsioon tähtis, kuna sinna kuuludes oli võimalik saada teinekord selliseid asju, mida muidu ei saanud.





Bussi kuupilet

Sellised kuupiletid olid kasutusel 1991 aastal.


Töötõend

See on tegelikult töötõendi tühi blankett.


Töötõend

Pärnu Täitevkomitee töötõend 80 teisest poolest.



Õpilaspilet

Tallinna polütehnilise instituudi õpilaspilet 1989 aastast.


Õpilaspilet

Selline nägi välja tavaline kooli õpilaspilet ja see on Pärnu L.Koidula 2 Keskkooli oma aastast 1986.

Punase risti liikmepilet

Koolis pidid kõik millegipärast astuma selle liikmeks ja maksma liikmemaksu, kuhu, kelle ja milleks seda kasutati jäi sellel ajalveidi arusaamatuks. See liikmepilet on 1980 aastast.



Karskkusseltsi liikmepilet

Vahepeal oli väga populaarsed karskusseltsid ja neid tekkis kui seeni igas kollektiivis, kuid tavaliselt avakoosolekust suuremate tegudeni ei jõutud, sest peale seltsi loomist oli vaja ju seda tähistada ;-)





Hoiukassa raamat

Selline nägi välja hoiukassa raamat 1989 aastal. Kohu arvelduskonto tehingud kanti siia raamatusse, sest raha sai välja võtta ja arvele kanda vaid pangakontoris.


Hoiukassa raamat

Selline nägi välja hoiukassa raamat 1989 aastal. Kohu arvelduskonto tehingud kanti siia raamatusse, sest raha sai välja võtta ja arvele kanda vaid pangakontoris.




Haigekassa liikmekaart

Pärnu Haigekassa liikmekaart 1993 aastal, siis veel isikukoodi ei kasutatud.


Eesti Õpilasmaleva liikmepilet

EÕM'i liikmepilet aastast 1985.


TTÜ ettevalmistusosakonna kuulaja õpilaspilet

Ettevalmistus oskoanna kuulaja õpilaspilet aastast 1989, see osakond oli mõeldud neile, kes tahtsid minna ülikooli, kuid olid vahepela olnud tööl või sõjaväes ja vajasid seetõttu lisakoolitust, see hakkas pihta kuskil detsembris ja kestis kevadeni ja üks hea asi oli see, et selle lõpueksamid olid ühes ka sisseastumiseksmaiteks aj oldiselt kõik selle osakonna lõpetajad siad ka ülikooli sisse.
Kuna ise tulin sõjaväest detsembri alguses, siis see oli hea võimalus minna koheselt õppima.


reede, 25. juuni 2010

Sõjaväepilet

Nõukogude armee sõjavaelase pilet, mis oli sõjaväes passi asemel ja kuhu kanti sisse nii kiitused, kui ka karistused, väeosades liikumised jne. See oli püha dokument, mida tuli hoida, kui silmatera, kuid ikka vahel juhtus midagi.

Näiteks olles lehmakarjuseks (ka sellist tööd tehti vene sõjaväes) jäi üks noorsõdur magama, vormi hõlmad eest lahti ja sõjaväepilet libises põuetaskust välja, lehm tuli ligi ja tegi limpsti ning sõjaväepiletist polnud eriti midagi järel.

Millised relvad teenimise ajal sõjaväelasele kuulusid.

Mis oli ametiks. Sõjaväel olid ametikooli väeosad, kus pool aastat õpiti, siis oldi spetsialist valmis ja midi kohe sõjaväeossa seda oma oskusi proovima.





Need viimased paberid olid seotud kojusõiduga.


DOSAF liikmepilet

Järjekordne kuulumine kuskile, mille eest küsiti raha, kuid kuhu ja kuidas seda kasutati jäi tollel ajal arusaamatuks. Pilet ülikooliajast aastal 1989.




Ametiühingu liikmepilet

Ametiühingu liikempilet aastast 1986. Sellel ajal kuuluti alati ametiühingusse, sest sellekaudu oli võimalik ehk midagi saada ja eks mingi sundus oli ka ja jälle korjati alati liikmemaksu, mis ka sellesse piletisse ka üles täheldati.